Deschis: 8.00-18.00 Luni-Vineri
Sunați aici - 0723 948 812

Știi ce efecte are fumatul asupra sănătății tale în general. Dar știi și căror riscuri te expui dacă nu renunți la țigări atunci când vrei să recurgi la o intervenție estetică?

Dacă nu aveai suficiente motive să tai de pe lista viciilor fumatul, o procedură precum mărirea de sâni sau un lifting facial poate deveni factorul motivațional decisiv. Și asta fiindcă fumatul poate compromite serios rezultatele procedurii pe care ai ales-o pentru a-ți îmbunătăți look-ul. Cum? Nicotina determină vasoconstricție, astfel că fluxul de sânge în corpul unui fumător este îngreunat, iar cantitatea de oxigen (transportat de sânge) care ajunge la celule este considerabil redusă. Fără suficient oxigen, vindecarea nu va fi la fel de rapidă după intervenția chirurgicală, iar riscurile pot include țesut necrozat sau cicatrice roșii.

În plus, fumătorii pot suferi de complicații în urma anesteziei și dezvolta infecții după operație – de altfel, e lucru știut că fumătorii au de regulă cele mai lungi șederi post-operatorii în spital. Riscurile la care te supui continuând să fumezi sunt atât de importante, încât va trebui să fii pregătită și pentru un refuz din partea medicului tău estetician, care nu va dori să efectueze anumite intervenții în asemenea condiții.

Am vorbit, însă, doar de legătura directă între fumat și intervenția chirurgicală. Chiar dacă niciuna dintre probleme de mai sus nu apar, lista efectelor negative continuă și când e vorba de rezultatul procedurii alese. Vrei un aspect mai fresh, o piele mai tânără – și aștepți rezultate cât mai bune dar n-ai vrea să renunți la fumat? Așteptările nu sunt realiste, de vreme ce fumatul provoacă riduri premature.

Însă, deși vorbim de un obicei la care ar trebui să renunți definitiv cât mai repede pentru starea generală a sănătății tale, e bine să știi că există beneficii și dacă optezi să nu fumezi cu două săptămâni înainte de intervenția estetică – și pe parcursul celor două săptămâni ulterioare. Această soluție va influența pozitiv rezultatul intervenției și va scădea riscul de complicații.

Cel mai bine ar fi, însă, să-ți întrebi chirurgul estetician cu cât timp înainte să te lași de fumat – în funcție de intervenția aleasă. Și să-i respecți întocmai indicațiile. Va fi spre binele tău. De altfel, un studiu publicat în septembrie 2017 în jurnaul American Society of Plastic Surgeons arată că pacienții care au trecut printr-o intervenție estetică au tendința să renunțe de tot la fumat sau să fumeze mai puțin în anii următori.

Tigara electronica

„Eu fumez țigări electronice, deci nu voi avea probleme!” Greșit!

Dacă ai renunțat la țigările clasice pentru cele electronice, să nu te crezi la adăpost. Chirurgii plasticieni recomandă pacienților să lase deoparte țigara electronică înainte chiar cu 4 săptămâni de prcedura chirurgicală. Paradoxal, deși sunt considerate mai sănătoase, studiile arată că țigările electronice ar putea chiar crește complicațiile asociate țigărilor clasice.

Răspunde