Deschis: 8.00-18.00 Luni-Vineri
Sunați aici - 0723 948 812

Întinerirea pleoapelor

Blefaroplastia (Întinerirea pleoapelor)

Blefaroplastia sau întinerirea chirurgicală a pleoapei este o operaţie cu rol functional, dar şi cosmetic. Scopul acestei operaţii este de a remodela pleoapa superioară şi/sau inferioară, de a îndepărta ţesutul în exces şi de a susţine muşchii şi structurile din jur. Ochii reprezintă un element cheie ce definesc frumuseţea feţei, au un rol important în comunicarea socială şi emană expresivitate. Uitându-te în ochii unei persoane se pot surprinde emoţiile din spatele privirii. Poate acesta este motivul principal pentru care blefaroplastia este o procedură atât de solicitată.

O dată cu procesul de îmbătrânire, ţesutul grăsos din jurul ochilor coboară sau dispare, muşchii se relaxeaza şi apare un exces de piele la nivelul pleoapelor superioare sau inferioare. În timpul consultaţiei cu Doctorul Dumitrașcu vă veţi putea decide la corectarea ploapei superioare, a celei inferioare sau a ambelor. Sunt persoane care doresc să efectueze concomitent şi alte operaţii. Frecvent, blefaroplastia se asociază cu liftingul sprâncenelor, frunţii sau a feţei.

Sunt o candidată potrivită?

Când mă uit în oglindă observ:

  • Deasupra pleoapei superioare este exces de piele.
  • Pielea la nivelul pleoapei superioare este laxă şi par obosită chiar şi atunci când nu sunt.
  • Pleoapele par usor umflate.
  • Am pungi şi cearcăne sub ochi.
  • Am observat că este exces de piele și sunt riduri fine sub ochi.

Consultaţia

În timpul consultaţiei veţi avea ocazia sa explicaţi ce vă deranjează şi ce anume aţi dori să schimbaţi la ochii dumneavoastră. Este important de reţinut faptul că blefaroplasia nu înlatură porțiunea de lângă zona laterală a pleoapelor numită și „laba gâştii”. Pentru întinerirea părţii laterale a ochiului, tratamentele cu substanțe adecvate, peeling sau laser sunt cele mai potrivite. În cazul în care coborârea pleoapei superioare se asociază cu o poziţionare mai joasă a sprâncenelor, liftingul frunţii sau al sprâncenei poate fi o alegere mai bună. Se va face un istoric al bolii şi un examen obiectiv. Ar fi bine să vă pregătiţi pentru consultaţie şi să ştiţi exact bolile pe care le aveţi, medicamentele pe care le luaţi şi să aveţi la dumneavoastră reţetele primite de la medicul oftalmolog. Anumite boli, precum hipertensiunea arterială, problemele cu tiroida, alergiile care afectează ochiul sau determină sindromul „ochiului uscat”, trebuie controlate pentru a nu afecta operaţia. După ce se va stabili o anumită procedură, vi se vor da instrucţiuni concrete cu privire la machiaj, alimentaţie, fumat şi medicaţie.

Operaţia

În ambele situaţii este nevoie de anestezie locală. Aceasta presupune amorţirea zonei. Totuşi, veţi primi medicamente pe cale orală şi intravenoasă pentru confortul dumneavoastră. Anestezia generală se face doar în cazuri selectate. Intervenţia durează între 1 şi 2 ore, în funcţie de tipul operaţiei şi dacă se asociază şi alte proceduri.

Cu toate că există mai multe tehnici pentru această intervenţie, mai jos o prezentăm pe cea mai utilizată.

Se practică o incizie în ridurile naturale ale pleoapei superioare. Excesul de ţesut şi piele este îndepărtat, iar incizia este închisă prin suturi fine. Ceilalţi vor observa că arătaţi odihnită şi înviorată dar nimeni nu va putea spune ce anume s-a întâmplat! Pentru pleoapa inferioară, incizia se practică imediat sub gene şi se alungeşte înspre părţile laterale ale ochiului. Pielea este separată de ţesuturile subiacente. Excesul de grăsime, muşchi şi piele poate fi înlăturat, însă de cele mai multe ori va fi repoziţionat pentru a elimina pungile din jurul ochiului.

O anumită tehnică operatorie pentru corectarea pleoapei inferioare implică efectuarea inciziei pe partea internă a pleoapei. Avantajul acestei proceduri constă în faptul că nu este necesară efectuarea unei incizii externe, vizibile; totuşi, această tehnică nu permite înlăturarea excesului de piele.

Veţi avea posibilitatea să vă întoarceţi acasă după câteva ore de la operaţie sau să rămâneţi peste noapte sub supraveghere.

După blefaroplastie

Timpul de recuperare depinde de tipul şi amplitudinea intervenţiei precum şi de reacţia individuală a organismului. Este de mare ajutor să ţineţi capul ridicat şi să puneţi comprese reci pe pleoape pentru a reduce edemul. Este posibil ca imediat după operaţie să aveţi un discomfort uşor, edem şi contuzie, fotosensibilitate, lăcrimare sau uscăciunea ochiului; acestea dipar de regulă în 7- 10 zile după operaţie. Cei mai mulţi pacienţi se întorc la serviciu după 5-7 zile de la operaţie.