Deschis: 8.00-18.00 Luni-Vineri
Sunați aici - 0723 948 812

Micșorarea sânilor

Reducția mamară

Micşorarea sânilor este o procedură chirurgicală ce constă în reducerea dimensiunii sânilor prin înlăturarea grăsimii, a pielii, a glandei mamare care este considerat a fi în exces. O persoană se poate simţi incomodă şi preocupată de imaginea sa atunci când are pieptul foarte mare. Anumite probleme medicale, precum dureri ale gâtului şi spatelui, dificultăţi respiratorii şi circulatorii, se pot asocia cu sâni foarte voluminoşi. Aceste femei au de multe ori o ţinută incorectă şi fac anumite activităţi fizice mai anevoioase. Bărbaţii care aleg această operaţie au sânii mai mari şi nu se simt bine cu propriul corp. Un piept musculos şi bine dezvoltat reprezintă un semn de masculinitate iar modificări ale acestui ideal, în special creşterea în volum a sânilor, provoacă emoţii intens negative. Această situaţie poate fi cauzată de modificări hormonale, predispoziţie genetică sau anumite medicamente. Diferenţierea între ginecomastia (creşterea în volum sânilor la bărbaţi) determinată de ţesut grăsos sau ţesut glandular este semnificativă.

Este important de reţinut faptul că micşorarea sânilor nu creşte dar nici nu scade riscul de a dezvolta cancer de sân. Se recomandă ca după operaţie să se efectueze autoexaminarea în mod regulat, conform recomandărilor pentru persoanele de vârsta dumneavoastră.

Sunt o candidată potrivită pentru?

  • Sânii mei sunt prea mari şi îmi îngreunează respiraţia.
  • Din cauza sânilor am dureri de spate şi de gât.
  • Un sân este semnificativ mai mare decât celălalt şi nu doresc să fac implant de sân.
  • Activităţile mele fizice sunt îngreunate.
  • Pielea de sub sân este dureroasă și frecvent am o erupție în această zonă.
  • Sunt bărbat şi sânii mei ar trebui să fie mult mai mici decât sunt.

Dacă îngrijorarea dumneavoastră cea mai mare este faptul că sânii sunt căzuţi atunci procedura de lifting a sânilor este mai potrivită.

Intervenţia de micşorare a sânilor poate fi realizată la orice vârstă, dar se recomandă a fi efectuată după încheierea creşterii. Dacă doriţi să rămâneţi însărcinată şi să alăptaţi vă rugăm să îi comunicaţi medicului curant. Dacă doriţi să scădeţi sau să creşteţi mult în greutate ar fi bine să temporizaţi operaţia până după atingerea echilibrului dorit.

Înainte de operaţia de micşorare sâni

Ar trebui să întrerupeţi fumatul înainte de operaţie. De asemenea, se stopează administrarea aspirinei, antiinflamatoarelor şi a medicamentelor care afectează coagularea sângelui cu cu câteva zile înainte de operaţie. În anumite cazuri, medicul vă va recomanda efectuarea anumitor investigaţii înainte de operaţie, precum mamografia pe langa cele uzuale. Veţi primi instrucţiuni clare cu privire la alimentaţie în ziua precedentă intervenţiei.

Operaţia de micșorare sâni

De obicei, operaţia de micşorare a sânilor se efectuează în anestezie generală sub supervizarea directă a unui medic anestezist specialist. O întreagă echipă va lucra pentru ca dumneavoasră să beneficiaţi de o interveţie sigură, cu cele mai bune rezultate. Operaţii mai mici se pot realiza în anestezie locală cu sedare intravenoasă.

Operaţia durează aproximativ 2 ore. Deşi există mai multe tehnici operatorii, de regulă sunt necesare două sau trei incizii. Prima este făcută în jurul areolei (pielea mai închisă la culoare din jurul mamelonului) după care se extinde vertical până sub sân. In unele cazuri incizia se continuă orizontal de-a lungul pliului dintre sân şi torace. Se excizează excesul de ţesut glandular, grăsos şi piele. Mamelonul şi areola se centrează pentru frumuseţea sânului. Ele nu se separă de ţesutul subjacent astfel că se păstrează senzaţia şi funcţia lor.

Operaţia se poate completa cu tehnici de liposucţie. Aceasta poate fi singura intervenţie necesară atunci când excesul de grăsime defineşte volumul mare al sânilor. În acest caz, se efectuează o incizie micăde 2-3 mm în jurul areolei sau în axilă prin care se introduce o canulă de sucţiune. Chirurgul plastician imprimă canulei mişcări ferme pentru a separa ţesutul grăsos de ţesuturile subiacente. Tubului i se ataşează o pompă vacuum ce va aspira ţesutul grăsos.

Liniile de incizie se închid cu suturi şi se acoperă cu un pansament steril. În unele cazuri se aplică un bandaj în jurul toracelui. Tuburile mici rămase în urma operaţiei au rolul de a preveni acumularea sângelui şi vor fi înlăturate în a doua zi.

După operaţia de reducție mamară

Nu uitaţi faptul că micşorarea sânilor este o interventie chirurgicală. De regulă, postoperator, se constată edem şi echimoze. Creşterea în volum a sânului poate masca ţesutul excizat. Rezultatele intervenţiei vor fi evidente după resorbţia edemului. Este indicată purtarea unui sutien medical câteva săptămâni după operaţie pentru a stimula resorbţia edemului şi pentru a proteja sânii. Veţi fi încurajată să coborâţi din pat şi să faceţi progresiv activităţi uşoare; totuşi, efortul fizic intens trebuie evitat. Durerea din jurul areolei se va transforma în amorţeală, dar senzaţia va reveni în timp. Se vor prescrie medicamente pentru a face perioada de recuperare cât mai plăcută pentru dumneavoastră. Vă rugăm să urmaţi cu exactitate indicaţiile primite.

Mai multe detalii despre intervenţia de micşorarea sânilor şi recomandări postoperatorii veţi primi la consultaţie.