Deschis: 8.00-18.00 Luni-Vineri
Sunați aici - 0723 948 812

Copiii și adolescenții care sunt victimele abuzului emoțional și fizic din partea colegilor sau prietenilor caută vindecarea la maturitate în clinicile de chirurgie estetică

Legătura este evidentă – iar acum, este și dovedită de studii. Victimele batjocoririi celor din jur din cauza aspectului fizic își doresc să se transforme sau să-și îmbunătățească imaginea cu ajutorul chirurgilor plasticieni. O soluție care îi ajută să-și regăsească echilibrul, să se placă atunci când se privesc în oglindă, să le crească încrederea în sine, să obțină succes profesional, să atingă statutul social la care poate nu visau în copilărie.

Aspectul esențial de care medicii esteticieni ar trebui să țină cont este că tot ei pot fi înclinați și spre a exagera în cerințele lor de transformare. Anii de bullying pot crea o traumă care să împingă spre dorința unei transformări exagerate, spre obținerea unei imagini mult prea diferite de aspectul lor fizic. „Rezultatele noastre sugerează că doctorii de la clinicile estetice ar trebui să-și monitorizeze pacienții în privința vulnerabilității psihologice și să afle dacă au fost victimele bullyingului”, spune PhD Dieter Wolke, de la Universitatea Warwick, Coventry, din Marea Britanie, care a condus un studiu în această privință.

Studiul lui a urmărit interesul în chirurgie estetică dezvoltat de elevii britanici cu vârste între 11 și 16 ani – elevi implicați sau nu în fenomenul de bullying, iar cei implicați fiind în calitate de victime, de agresori sau ambele. Rezultatele studiului au arătat diferența clară – cei implicați în bullying sunt mult mai interesați de intervenții estetice decât cei neafectați de fenomen – dintre cei interesați, fetele fiind mai numeroase decât băieții.

„Cei batjocoriți de persoanele din jur au o stare psihică proastă, o imagine despre sine asemenea, ceea ce-i face să vadă în chirurgia plastică o salvare”. spune Dr. Wolke

Dacă studiile anterioare au dovedit că jumătate dintre pacienții clinicilor de chirurgie estetică au fost victime ale bullyingului, noul studiu arată că dorința de a apela la aceste proceduri nu se formează la maturitate, ci chiar din copilărie sau adolescență – o informație de care trebuie să țină cont medicii și părinții în egală măsură. Fiindcă adolescenții sau copiii în cauză sunt cu atât mai înclinați să apeleze prea devreme la modificări estetice și chiar să abuzeze de ele. „Astfel, dacă noi monitorizăm starea lor mentală și istoricul lor legat de bullying, putem face ca acești pacienți să apeleze echilibrat la procedurile noastre, nu haotic, abuziv, alunecând spre o distorsionare neplăcută a imaginii.”

Un aspect surprinzător al studiului este însă faptul că și agresorii sunt, în egală măsură cu victimele, interesați de intervenții cosmetice. Doar că, în cazul lor, resortul psihologic este cu totul altul. „Pentru cei care în copilărie sau adolescență provocau fenomenul de bullying, chirurgia cosmetică este o altă strategie pentru a-și crește și consolida statutul social, pentru a arăta bine, pentru a se păstra în poziția dominantă”, explică dr. Wolke.

Răspunde